“Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet”, een Clinical Masterclass over BDD

Marthe van der Pol1, Rachel van Loenen1
1Amsterdam UMC

 

nummer

119

Opgenomen in sessie

Vrijdag, 13.30 uur, Baroniezaal

Inhoud

Body Dysmorphic Disorder (BDD) ofwel morfodysfore stoornis is een stoornis in de lichaamsbeleving. Wie eraan lijdt, meent dat één of meerdere lichaamsdelen afstotelijk zijn, terwijl buitenstaanders meestal niets opvalt. Mensen met BDD zijn vaak volledig overtuigd van deze lelijkheid, wat gepaard gaat met ernstige gevoelens van walging, angst en schaamte en veel vermijdingsgedrag.

Mensen met BDD zijn vaak ambivalent over psychologische behandeling. De aanvankelijke hulpvraag ligt vaak bij de verbetering van het uiterlijk, waardoor deze cliënten eerst hun heil zoeken bij dermatologen, plastisch chirurgen, cosmetisch artsen en kaakchirurgen, en niet zozeer bij een psycholoog. En wanneer mensen met BDD dan toch instemmen met een cognitief gedragstherapeutische aanpak, loop je als behandelaar vaak aan tegen hardnekkige overtuigingen.  

In deze klinische masterclass vertellen wij over de CGT behandeling van BDD en de valkuilen hierbij. Hierbij demonstreren wij hoe je cliënten en hun naasten mee kan nemen in het BDD-model als verklaring voor de klachten, en hoe je de behandeling kan inzetten als experiment. Daarnaast laten we zien hoe je uit de discussie over de vermeende lelijkheid van het uiterlijk blijft, en welke cognitieve technieken en aangrijpingspunten wel geschikt zijn voor deze populatie. Er is ruimte voor oefeningen en vragen en knelpunten vanuit de praktijk.

Deze masterclass is zowel geschikt voor de CGT-er als de CGW-er.

 

Referenties

Wilhelm, S., Phillips, K. A., & Steketee, G. (2012). Cognitive-behavioral therapy for body dysmorphic disorder: A treatment manual. Guilford Press.

Auteurs